IT’s Time

Erasmus+ projekt za Ključnu aktivnost 2 u području općeg obrazovanja –

KA220-1-RO1-KA220-SCH-000159201.

O projektu:

Projekt pod nazivom IT’s Time namijenjen je učenicima i nastavnicima koji žele poboljšati svoje navike vezane uz održivi razvoj, recikliranje i očuvanje prirode te pomoći zajednici (školama i gradovima) da promijene svoje navike kroz kampanje o održivom razvoju. Ujedinjeni narodi postavili su 17 ciljeva održivog razvoja svijeta u kojem živimo, a naš Erasmus+ projekt koncentrira se na cilj 12 – odgovorna proizvodnja i potrošnja.

Ciljevi aktivnosti:

  • osnažiti učenike za usvajanje održivih navika te pomoći zajednici (školama i gradovima) da promijene svoje navike kroz kampanje o održivom razvoju
  • izgraditi sposobnost nastavnika za razumijevanje paradigme održivog razvoja i tri stupa održivosti
  • usvojiti stavove prema očuvanju resursa, ugraditi u kurikulum osnovne pojmove održivog razvoja i koristiti obrazac održivog razmišljanja.
  • potaknuti razumijevanje paradigme održivog razvoja; identificirati održive i neodržive prakse
  • poticati učenike/ce na organizirano i smisleno provođenje slobodnog vremena
  • potaknuti učenike na timski rad i individualni napor
  • poučavati učenike/ce informacijskim tehnikama, vještinama i znanjima za učinkovitu medijsku komunikaciju (izrada digitalnih materijala i sastavljanje učinkovitih poruka za promicanje održivih navika)
  • aktivno korištenje stranog jezika
  • osnivanje “eko radionice” – prostor u kojem će učenici moći unijeti novi život u neželjene stvari (otpad), opremljen šivaćim strojem, laserskim rezačem i drugim uređajima koji će nam pomoći da idemo cirkularno (stvarati od otpada nove stvari korisno za učenike, nastavnike ili školske aktivnosti

Način realizacije:

Projektni tim naše škole sastoji se od više članova: 8 nastavnica i učenika od 1. do 3. razreda srednje škole. Ovo je KA2 Erasmus + projekt u kojem sudjeluje svi učenici naše škole, učenici partnerskih škola u dobi od 15 do 19 godina te nastavnici iz  sljedećih zemalja : Rumunjska, Belgija, Poljska, Latvija, Turska, Hrvatska, Portugal i Italija. Tijekom tri školske godine učenici i nastavnici sudjelovat će  u nizu aktivnosti i radionica te u 7 mobilnost na kojima će naučene vještine i navike prezentirati.

Očekivani ishodi:

– učenik će surađivati u timu

– učenik će sudjelovati u raznim izazovima vezanim uz usvajanje pojma održivog razvoja

–  učenik je sudjelovati u kreativnim radionicama recikliranja

–  nastavnici će izgraditi sposobnost za razumijevanje paradigme održivog razvoja i tri stupa održivosti

– nastavnici i učenici  uključeni u ovaj projekt promijenit će svoje navike vezane uz održivi razvoj

– nastavnici i učenici promicat će kampanju zelene Europe i održivog razvoja

– učenici i nastavnici steći će sposobnosti usmenog i pisanog korištenja engleskoga jezika

Prva mobilnost

Naš prvi LTTA ( Learning Teaching Training Activities) radni tjedan svih nastavnika uključenih u Erasmus+ projekt „It’s Time“ održao se u Varšavi od 26.2. do 01.03.2024. godine. Našu školu predstavljale su koordinatorica projekta prof. Klasić Petrović te prof. Vera Bilandžić, Darija Cik i Mirela Generalić. Ujedinjeni narodi postavili su 17 ciljeva održivog razvoja svijeta u kojem živimo, a naš Erasmus+ projekt koncentrira se na cilj 12 – odgovorna proizvodnja i potrošnja.

Prošli tjedan imali smo priliku i zadovoljstvo upoznati naše projektne partnere iz Belgije, Rumunjske, Latvije, Italije, Poljske i Turske te se podrobnije upoznati s ciljevima održivog razvoja, koje su nam pobliže objasnili domaćini partneri iz nevladine organizacije GADO.

Također, imali smo priliku istražiti Varšavu, impresivan europski grad bogate povijesti i kulture. U nadolazećim danima veselimo se prenijeti ostalim nastavnicima i učenicima sve što smo naučili.

Druga mobilnost

LTTA sastanak, mobilnost nastavnika uključenih u Erasmus projekt Its’ Time, održan je u Turskoj od 13. do 17.05.2024. u Istanbulu i Ankari. Prvi dan LTTA započeo je u DIA centru u Istanbulu toplim dočekom i međusobnim upoznavanjem nastavnika. Tijekom prve radionice saznali smo informacije o politikama i centrima istanbulske općine u vezi s recikliranjem i otpadom. Nakon prezentacije, svi su nastavnici izradili model kante za reciklažu od otpadnih materijala pripremljenih za partnere te smo imali priliku vidjeti izložbu radova napravljenih isključivo od recikliranog materijala ili otpada.

Drugog dana mobilnosti organiziran je obilazak prve turske i najveće europske spalionice otpada, koja doprinosi smanjenju energetskog deficita u Turskoj i smanjuje emisije ugljičnog dioksida ekvivalentne 850 tisuća stabala, sprječavajući godišnje emisiju 1,38 milijuna tona stakleničkih plinova. Naše aktivnosti tog dana nastavile su se djelomično na moru, a zatim na kopnu. Dolaskom na otok Buyuk Ada, iznajmljeni su bicikli i organiziran je obilazak otoka u okviru događaja “Okreni svoj kotač i dođi”, kako bi se skrenula pozornost na to kako možemo smanjiti svoj ugljični otisak na Velikom otoku.

Trećeg dana putovali smo brzim vlakom između Istanbula i Ankare kako bismo istaknuli važnost zelenog putovanja zbog smanjenje našeg ugljičnog otiska. U školi naši domaćina Sehit ömer Halisdemir Anadolu Imam Hatip Lisesi u Ankari održan je doček i kratki kulturni program za sve nazočne. Potom su održane radionice i male inovacijske studije o ugljičnom otisku i vodenom otisku. U sklopu “Projekta nula otpada” organiziran je posjet “Centru za obuku i simulaciju nula otpada”, kojeg je osnovala općina Altındağ u Nacionalnom vrtu glavnog grada, koji je prva turska “škola nula otpada”. Ovdje su svi partneri projekta dobili uvid o tome kako iskoristiti otpad, a dobili su i gnojivo dobiveno od organskog otpada u centru kao poklon. Partneri su također imali priliku isprobati simulacijsku igru s temom recikliranja otpada.

Posljednji dan mobilnosti započeli smo sastankom svih nazočnih na temu upravljanja projektom i osiguranja kvalitete. Događaj je zaključen završnim riječima i podjelom certifikata sudionicima te prigodnim poklonima. I nakon ove mobilnosti odlazimo kući obogaćeni novim spoznajama, vještinama i prijateljima.